Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν είναι δυνατόν οι ιατροί να παραμένουν ανεξέλεγκτοι

6 Φεβρουαρίου 2008

ΤΑ ΝΕΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ
Στην προστασία των ασθενών και στην κατοχύρωση της ιατρικής αξιοπρέπειας επιμένει ο καθηγητής κ. Σταμάτης Βασίλαρος, γι΄ αυτό και προτείνει την ίδρυση ειδικών επιτροπών που μεταξύ άλλων θα ελέγχουν τους ίδιους τους γιατρούς. Επιπλέον, τονίζει πως δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για πρόληψη, όταν οι ελεγκτές ασφαλιστικών ταμείων απορρίπτουν ιατρικές εντολές εάν ο γιατρός αναφέρει ότι ζητείται για τον συγκεκριμένο λόγο. 
Μόνο δύο στις 10 Ελληνίδες υποβάλλονται συστηματικά σε μαστογραφία... 

Επειδή δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση.
 

Οι ενημερωτικές καμπάνιες δεν πείθουν; 

Είναι αποσπασματικές ενημερωτικές δραστηριότητες.
 

Οι ουρές στα δημόσια νοσοκομεία για μαστογραφία παίζουν ανασταλτικό ρόλο; 

Όταν το κράτος αντιληφθεί ότι η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου είναι και προς οικονομικό δικό του όφελος, τότε θα οργανώσει περισσότερες καλά στελεχωμένες μονάδες για να ελαττωθούν οι ουρές αναμονών.
 

Μόλις το 20% των Ελληνίδων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. 

Το ποσοστό αυτό είναι διαφορετικό στα κρατικά νοσοκομεία από ό,τι στους ιδιωτικούς χώρους, όπου οι γυναίκες ακολουθούν ένα πρόγραμμα πρόληψης και είναι περισσότερο ενημερωμένες.
 

Μπορεί να αλλάξει;
Με συνεχή ενημέρωση, καλή οργάνωση διαγνωστικών κέντρων με εξειδικευμένο προσωπικό και συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης των διαγνωστικών μέσων.
 

Ψηφιακή ή κλασική μαστογραφία; 

Η πρώτη έχει μεγαλύτερη ευκρίνεια στους συμπαγείς μαστούς με μικρότερη ακτινοβολία και μπορεί το αποτέλεσμα να αποθηκευτεί στη μνήμη του μηχανήματος. Στους λιποβριθείς μαστούς, η συμβατική αποδίδει εξίσου καλά.
 

Ο καρκίνος του μαστού είναι κληρονομικός; 

Ο κληρονομούμενος καρκίνος είναι μόλις το 5% του συνόλου των καρκίνων του μαστού ή το 10% αυτών που εμφανίζονται σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 40 ετών.
 

Η προληπτική μαστεκτομή αποτελεί τη λύση; 

Σε μια γυναίκα που έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, η λύση δεν είναι η αφαίρεση μαστών και ωοθηκών. Η συμβουλή θα δοθεί από το Ογκολογικό Συμβούλιο, το οποίο θα αξιολογήσει όλες τις παραμέτρους.
 Οι εξετάσεις DΝΑ προβλέπουν 100% το μέλλον του σώματός μας; 

Στις νέες ασθενείς, είναι δυνατό να γίνει έλεγχος των γονιδίων ΒRCΑ 1 και 2. Όμως, ο έλεγχος αυτός δεν μπορεί να στηρίξει προβλέψεις 100%.
 

Υπάρχουν «μυστικά» στα μέτρα πρόληψης; 

Εξαρτώνται από την ηλικία και άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες.
 

Τριάντα τρία χρόνια μετά την ίδρυση του πρώτου Κέντρου Μαστού στην Ελλάδα, έχουν γίνει βήματα; 

Ναι, ως προς τα διαγνωστικά μέσα και τις θεραπευτικές μεθόδους.
 

Και τι έχει παραμείνει ίδιο;
Η ανάγκη σωστής οργάνωσης και λειτουργίας, εξειδικευμένου προσωπικού και ενός ενημερωμένου αρχείου.
 

Γιατί προτείνετε ίδρυση επιτροπής ελέγχου ιατρικών πράξεων;
Δεν είναι δυνατόν οι ιατροί να παραμένουν ανεξέλεγκτοι. Οι υπάρχουσες επιτροπές δεοντολογίας πολύ σπάνια κινούνται ελέγχοντας τους ιατρούς του χώρου τους. Είναι ασύλληπτο να υπάρχει μια τέτοια επιτροπή σε κάθε ελληνικό νοσοκομείο, προτείνω την ίδρυση μιας κεντρικής επιτροπής αυξημένης δικαιοδοσίας.
 Ο καρκίνος δεν είναι πια υπόθεση ενός γιατρού; 

Έχει περάσει η εποχή που ένας γιατρός αποφάσιζε για τη θεραπευτική πορεία του καρκινοπαθούς.
 

Χάνεται πολύτιμος χρόνος στα δημόσια νοσοκομεία; 

Η ιστορία τα νόσου μάς δίδαξε ότι από τη στιγμή της αρχικής μετάλλαξης μέχρις ότου ο όγκος αποκτήσει διάμετρο ένα εκατοστό περνάνε 5- 7 χρόνια. Εκείνο που επιβάλλεται είναι, με ψυχραιμία, να γίνει σταδιοποίηση και να προγραμματιστεί η σωστή θεραπεία. Όταν αυτό ολοκληρωθεί, δεν θα πρέπει να υπάρχουν αναβολές έναρξης της αγωγής.
 

Μπορούν να βελτιωθούν οι χρόνοι; 

Ναι, όταν οι χώροι της διάγνωσης και θεραπείας, σωστά στελεχωμένοι, εξαντλήσουν την προβλεπόμενη ημερήσια απόδοσή τους.
 

Υπάρχει μέριμνα για ψυχολογική φροντίδα; 

Η πρώτη ψυχολογική υποστήριξη πρέπει να προσφέρεται από τον ιατρό που ανακοινώνει τη διάγνωση της νόσου. Η ασθενής πρέπει να ενημερωθεί για τους πιθανούς κινδύνους της και αν προτείνονται τραυματικές επεμβάσεις, ότι μπορεί να υπάρξει άμεσος ή μετέπειτα αποκατάσταση.
 

Η δημιουργία Κεντρικής Υπηρεσίας Καρκίνου θα... 

... έχει αμφίδρομη σχέση και ενημέρωση με τις υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας, αρχείου νεοπλασιών, εκπαίδευσης, έρευνας κ.ά., ώστε να προγραμματίζει και να εφαρμόζει σωστή αντικαρκινική πολιτική.
 

Ο καρκίνος του μαστού σάς τρομάζει λιγότερο από άλλες μορφές καρκίνου; 

Η πρώιμη διάγνωση μπορεί να αυξήσει κατά πολύ το ποσοστό ίασης. Με αυτή τη γνώση, με τρομάζει λιγότερο, αφού ο μαστός είναι ένα όργανο προσιτό σε όλες τις διαγνωστικές μεθόδους.
 

Απέχουμε πολύ από την οριστική νίκη επί του καρκίνου του μαστού; 

Είναι σχετικό. Είναι όμως βέβαιο ότι η απόσταση όλο και μικραίνει.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου