Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Οι γυναίκες πιο ευάλωτες στην καρκινογένεση από το τσιγάρο

Αθήνα, 5 Μαΐου 2009

Σύμφωνα με νέα αποτελέσματα Ελβετών ερευνητών, που μελέτησαν ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίοι νοσηλεύθηκαν στο St. Gallen από το 2000 έως το 2005, βρήκαν ότι οι γυναίκες, παρόλον ότι είχαν καπνίσει κατά μέσο όρο σημαντικά λιγότερο από τους άνδρες, παρουσίασαν μεγαλύτερη ευαισθησία έναντι αυτών, εμφανίζοντας τη νόσο σε νεότερη συγκριτικά ηλικία.
Τα ευρήματά δείχνουν ότι οι γυναίκες μπορεί να έχουν αυξημένη ευαισθησία καρκινογένεσης από το τσιγάρο.
Γνωρίζουμε ότι στις αρχές του 1900, ο καρκίνος του πνεύμονα στις γυναίκες των Η.Π.Α., ήταν σπάνιος, αλλά από τη δεκαετία του ΄60 έχει σταδιακά φτάσει σε επίπεδα επιδημίας, και γίνεται η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο.
Ο καρκίνος του πνεύμονα φαίνεται ότι δεν είναι πλέον μόνο αντρική ασθένεια και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν οι γυναίκες, οι οποίες είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένες σε καρκίνους άλλων οργάνων, όπως μαστού και τραχήλου μήτρας. Ας ενημερωθούν λοιπόν ότι είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες στην καρκινογένεση λόγω τσιγάρου.
Το μόνο θετικό που μπορούμε να πούμε στο γυναικείο πληθυσμό, μια που απέσπασε την πρωτιά της νόσου, είναι ότι τείνουν να πηγαίνουν καλύτερα από τους άνδρες μετά από τη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

3 σχόλια:

  1. Σχετίζεται το κάπνισμα με τον καρκίνο του μαστού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει σχέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχετίζεται η κατανάλωση οινοπνεύματος με τον καρκίνο του μαστού ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή