Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Οι άνθρωποι ανά τον κόσμο παίρνουν δραστικά μέτρα για να κόψουν το κάπνισμα

10 Ιουνίου 2009

Η Ελληνική Αντικαρκινική Δράση από το 1990, έτος ιδρύσεως της, έχει σαν πρωταρχικό της στόχο, την ενημέρωση του κοινού για την παθογόνο δράση του καπνίσματος. Μεταξύ των άλλων, από το 1994 και ανά διετία, οργανώνει Διεθνές Αντικαπνιστικό Φεστιβάλ Νέων. Όπως είναι αντιληπτό, η απόφαση του Υπουργείου Υγείας να εφαρμόσει με αποφασιστικότητα παλαιές και νέες αντικαπνιστικές διατάξεις, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους με την ελπίδα ότι με την πάροδο του χρόνου, τα διάφορα κενά που επισημαίνονται θα καλυφθούν.
Με τις επόμενες παραγράφους, στοχεύουμε να ενημερώσουμε το κοινό τι γίνεται στα κράτη – μέλη της Ευρώπης και αλλού.
Το κάπνισμα έχει ήδη γίνει μια τεράστια αιτία θανάτου στις χώρες της ΕΕ, η οποία ακολουθώντας την πρώτη της καμπάνια κατά του καπνίσματος που έγινε το Μάρτιο του 2005 υπό τον τίτλο “ΒΟΗΘΕΙΑ – Για μια ζωή χωρίς καπνό”, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος, άρχισε τη δεύτερή της καμπάνια μέσω της τηλεόρασης στις χώρες της ΕΕ. Αρχίζοντας από την 31η Μαΐου, τρεις χιουμοριστικές διαφημίσεις στόχευαν στην πρόληψη κατά του καπνίσματος και της διακοπής αυτού και χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Θα μεταδίδονται συνεχώς για ένα μήνα σε πάνω από 100 τηλεοπτικά δίκτυα μεταξύ των χωρών – μελών. Αυτές οι τηλεοπτικές διαφημίσεις θα επαναπροβληθούν το Σεπτέμβριο για να αφήσουν στους τηλεθεατές μια βαθύτερη εντύπωση.
Ας δούμε τι γίνεται σε μερικές από τις άλλες χώρες.
Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών στην ΕΕ, με περίπου 45% του ενήλικου πληθυσμού να καπνίζει. Περίπου 20.000 Έλληνες πεθαίνουν το χρόνο από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το κάπνισμα. Επιπλέον, κάθε τουρίστας που επισκέπτεται την Ελλάδα, θα βρει τη χώρα σαν ένα παράδεισο καπνιστών, όπου μετά βίας υπάρχουν νομικοί περιορισμοί σε εφαρμογή εναντίον των καπνιστών. Παρόλα αυτά, οι “καλές” αυτές “ημέρες” θα σταματήσουν σύντομα. Αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου, η Ελλάδα θα θέσει ένα νέο νόμο σε εφαρμογή για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.
Στην Γαλλία η κατανάλωση τσιγάρων έπεσε κάπως, αλλά η χρήση καπνού παρέμεινε σε κάποιο βαθμό υψηλή μεταξύ του ευρύτερου κοινού. Η απαγόρευση του καπνίσματος είναι μια αληθινή πρόκληση όπου η Γαλλία αντιμετωπίζει, καθώς υπάρχουν περίπου 66.000 άνθρωποι που πεθαίνουν ετησίως στη χώρα, από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα. Μεταξύ όλων των αντρών, το 21% των πρώιμων θανάτων σχετίζονται με το κάπνισμα, ενώ το νούμερο για όλες τις γυναίκες είναι 3%. Εν όψει αυτού, η Γαλλία θα λανσάρει μια σειρά από δημόσιες δραστηριότητες, ξεκινώντας από την 31 Μαΐου, για να βοηθήσει τους ανθρώπους να μείνουν μακριά από το κάπνισμα.
Στην Ιαπωνία σχεδόν το 40% όλων των ενηλίκων αντρών καπνίζει. Ωστόσο, καθώς κυβερνητικά και μη κυβερνητικά μέτρα αναπτύσσονται σταδιακά, ολοένα αυξανόμενος μικρότερος χώρος μένει για τους καπνιστές. Στις μέρες μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να καπνίσεις ένα τσιγάρο οπουδήποτε στην Ιαπωνία. Ενώ περίμεναν το τραίνο, επιτρεπόταν στους καπνιστές να καπνίσουν ένα τσιγάρο στο χώρο καπνιστών της πλατφόρμας. Αλλά από τον Απρίλιο φέτος, μια ταμπέλα απαγόρευσης του καπνίσματος έχει τοποθετηθεί σε περίπου 200 σταθμούς στο Τόκιο. Στην Ιαπωνία, το κάπνισμα απαγορεύεται στους δρόμους σε πολλά μέρη. Πολλοί Ιαπωνικοί νόμοι επιβάλλουν περιορισμούς του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.
Στη Ρωσία περίπου το 50 με 70% των ανδρών καπνίζει, παραπάνω από 3 φορές μεγαλύτερο από τον αριθμό των γυναικών καπνιστών. Περίπου 1.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα πρόωρα από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Προστασίας Υγείας της Ντούμα, είπε στις 29 Μαΐου ότι το πρόβλημα του καπνίσματος είναι πολύ σοβαρό στη Ρωσία και η κυβέρνηση θα πάρει αποτελεσματικά μέτρα για να το μειώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου