Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

ΨΗΦΙΑΚΗ VS ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

18 Δεκεμβρίου 2009

Από την εποχή που παρουσιάστηκε η πρώτη μαστογραφία, τη δεκαετία του ΄50, μέχρι σήμερα, η επιθυμία των ιατρών ήταν να βελτιωθεί όσο είναι δυνατόν η απεικόνιση του μαστού, με ταυτόχρονη ελάττωση της ακτινοβολίας που δέχεται η ασθενής. Η προσπάθεια των ειδικών για την ικανοποίηση των ακτινοδιαγνωστών απέδωσε μετά την αρχική μαστογραφία, παρουσιάζοντας την ξηρογραφία, η οποία βελτίωσε μεν την εικόνα, αλλά αύξησε το ποσό της ακτινοβολίας. Με την βελτίωση των μηχανημάτων, την αύξηση της ευαισθησίας των φιλμ και βελτίωση των συνθηκών εμφανιστηρίων, δημιουργήθηκε η μαστογραφία χαμηλής δόσεως ακτινοβολίας. Στη νέα ψηφιακή εποχή αναδεικνύεται η ψηφιακή μαστογραφία. Παράλληλα η εφαρμογή της μαγνητικής μαστογραφίας έδωσε διαγνωστική βοήθεια σε δύσκολες και ειδικές περιπτώσεις.
Στόχος του κειμένου αυτού είναι να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας, επειδή εκεί έχει δημιουργηθεί σύγχυση. Η γυναίκα η οποία ζητά να της γίνει μία ψηφιακή μαστογραφία, αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα δεν είναι απλά.
Με την απόκτηση της ψηφιακής τεχνολογίας, αυτή υιοθετήθηκε γρήγορα στα τμήματα ακτινοδιαγνωστικής και σε άλλες απεικονιστικές ιατρικές δραστηριότητες, νοσοκομείων ή διαγνωστικών μονάδων.
Η τεχνολογία αυτή εκφράζεται με κατευθείαν ψηφιακή ακτινογραφία (DR=digital radiography) ή με υπολογιστική ακτινογραφία (CR= computed radiography ). Είναι δυνατή η χρήση μόνο ψηφιοποιητή σε μια προσπάθεια αλλαγής της αναλογικής, δηλαδή της απλής μαστογραφίας σε προσομοίωση ψηφιακής μορφής, για λόγους καλύτερης εικόνας ή δυνατότητας ηλεκτρονικής αποθήκευσης. Επομένως δίπλα στην πραγματική ψηφιακή μαστογραφία (DR), η οποία έχει κατά αρχήν έγκριση ως διαγνωστική πράξη από το Food and Drug Association (FDA) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, οι διάφορες εταιρείες άρχισαν να προβάλλουν την υπολογιστική μαστογραφία (CR).
Όταν μία γυναίκα ζητήσει να υποβληθεί σε ψηφιακή μαστογραφία (DR), πολλές φορές εν αγνοία της, της γίνεται υπολογιστική μαστογραφία (CR). Το θέμα είναι εάν παραλαμβάνοντας ένα φθηνότερο προϊόν, παρόλο ότι πλήρωσε για ένα ακριβότερο, καλύπτει τις διαγνωστικές της ανάγκες. Θα προσπαθήσω να αναφερθώ σε μια σειρά χαρακτηριστικών πληροφοριών παράλληλα και στις δυο μεθόδους, προκειμένου να βοηθήσουμε τη γυναίκα.
Κατά αρχήν μιλάμε για δύο μεθόδους με μία βασική μέχρι σήμερα πληροφορία.
Η DR έχει την έγκριση του FDA των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από το 2003, ως μία διαγνωστική πράξη για τον έλεγχο του μαστού.1
Η CR τώρα κατέθεσε τις κλινικές μελέτες στον ίδιο οργανισμό (FDA) για αξιολόγηση.2 Μόνο ένα από τα συστήματα (CR) ανταποκρίνεται στις χαμηλότερες ευρωπαϊκές απαιτήσεις.
Διαβάζοντας από τη διεθνή βιβλιογραφία3,4,5 συγκριτικές μελέτες, οι παράμετροι που ενδιαφέρουν τη γυναίκα είναι:
1. H DR υπερέχει της CR σχετικά με την ακτινοβολία. Η CR έχει 4 φορές περισσότερη ακτινοβολία από αυτή της DR.
2. Η σαφήνεια της εικόνας και ειδικότερα στην απεικόνιση αποτιτανώσεων είναι καλύτερη με την DR.
3. Οι φάσεις εργασιών κατά την ώρα της εκτέλεσης της DR και CR έχουν ως ακολούθως:
Οι φάσεις εργασιών στη DR είναι:
α) Η τοποθέτηση της γυναίκας στο μηχάνημα. β) Ακτινοβολία. γ) Άμεσος ψηφιακός έλεγχος, ενώ η γυναίκα βρίσκεται στο μηχάνημα˙ εάν η απόδοση δεν είναι ικανοποιητική, τότε είναι δυνατή η άμεση επανάληψη. δ) Εκτύπωση σε φιλμ ε) Τέλος της εξέτασης.
Οι φάσεις εργασιών στη CR είναι:
α) Τοποθέτηση της κασέτας β) Η τοποθέτηση της γυναίκας στο μηχάνημα γ) Ακτινοβολία. δ) Αφαίρεση κασέτας. ε)Τοποθέτηση της κασέτας στον αναγνώστη. στ) Ψηφιακός έλεγχος˙ εάν η απόδοση δεν είναι ικανοποιητική, τότε η γυναίκα πρέπει να επανακληθεί. ζ) Εκτύπωση σε φιλμ.         η) Τέλος της εξέτασης.
Όπως γίνεται αντιληπτό ο χρόνος εκτέλεσης με CR είναι αρκετά μεγαλύτερος από αυτό του DR. Έχει υπολογιστεί ότι σε πρόγραμμα μαζικού ελέγχου με την DR είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν 110 γυναίκες την ημέρα, ενώ με τη CR μόνο 50.
Το κόστος αγοράς ενός συστήματος DR κυμαίνεται γύρω στις 250.000 ευρώ και άνω, ενώ αυτό του CR από 50.000 ευρώ και άνω.
Πάντως καταβάλλεται και από τις δυο μεριές προσπάθεια ώστε και το κόστος αγοράς να μην έχει αυτή τη διαφορά, αλλά και οι υπάρχουσες αδυναμίες του CR να ελαττωθούν.
Σήμερα η γυναίκα που προσέρχεται για μια μαστογραφία, θα πρέπει να ρωτά τον ακτινοδιαγνωστή ποιο ακριβώς σύστημα εφαρμόζεται, να πληρώνει για αυτό που παίρνει και στην ενυπόγραφη γνωμάτευση να αναφέρεται με ευκρίνεια το είδος της μαστογραφίας που έγινε.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1) www.highbeam.com/doc/1G1-107993333.html
2) www.thefreelibrary.com/Kodak+Submits+Final+Clinical+Data+to+FDA+forA
3) www.medicatechusa.com/why-cr-vs-dr.aspx
4) www.prnewswire.co.uk/cgi/news/release?id=161545
5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17946321

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου