Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Η μαστογραφία υπό αμφισβήτηση;


Μετά την πληροφόρηση που δόθηκε από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο γυναικείο πληθυσμό της χώρας μας με τίτλο « Η μαστογραφία υπό αμφισβήτηση!», η Μονάδα Μαστού του Διαγνωστικού Κέντρου «Πρόληψις», θεώρησε υποχρέωση της, την διερεύνηση του συμπεράσματός της έρευνάς του.

Από τις 4.000 ασθενείς με καρκίνο του μαστού που είναι αρχειοθετημένες στο κέντρο «Πρόληψις», διαχωρίστηκαν 1.436 με νόσο μόνο στο μαστό, χωρίς μεταστάσεις στους μασχαλιαίους λεμφαδένες ή αλλού.

Ακολούθως ταξινομήθηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το μέγεθος του όγκου.
Στην 1η ομάδα (299 ασθ.) το μέγεθος του όγκου ήταν μέχρι 1εκ., όπου η διάγνωση έγινε σχεδόν κατά αποκλειστικότητα με μαστογραφία, στη 2η ομάδα (683 ασθ.) από 1εκ. έως 2εκ. και στην 3η ομάδα (454 ασθ.) πάνω από 2εκ..

Στις τρεις αυτές ομάδες κατεγράφησαν μεταστάσεις στο 6,6%, 10,9% και 15,8% των ασθενών αντίστοιχα, καθ’ όλη τη διάρκεια της παρακολουθήσεως τους.

Ακολούθως, έγινε σύγκριση του χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε μεταξύ του χειρουργείου και εμφάνισης της πρώτης μετάστασης, εάν αυτό συνέβη.

Η έρευνα του μητρώου ασθενών του κέντρου «Πρόληψις» για ένα χρονικό ορίζοντα 5 ετών μετά την επέμβαση, κατέδειξε ότι οι ασθενείς της 1ης ομάδας εμφάνισαν την πρώτη μετάσταση σε ένα ποσοστό 33%, ενώ αντίστοιχα τα ποσοστά για την 2η και 3η ομάδα διαμορφώθηκαν στο 53% και στο 65% αντιστοίχως.

Συμπερασματικά καταλήγουμε με βεβαιότητα στη διαπίστωση ότι ο πρώιμος εντοπισμός και η πρώιμη αντιμετώπιση της νόσου μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης μετάστασης ή επιβραδύνουν την εμφάνιση μετάστασης. Άρα, εξασφαλίζεται καλύτερη ποιότητα ζωής της ασθενούς!!!
Αυτή η δυνατότητα εξασφαλίζεται μόνο, με το σωστό περιοδικό μαστογραφικό έλεγχο.

Το Διαγνωστικό Κέντρο «Πρόληψις» πιστεύει ότι με αυτή την απάντηση στο δημοσίευμα «Η μαστογραφία υπό αμφισβήτηση!» βοηθά το γυναικείο πληθυσμό να κατανοήσει το θέμα.

Επιστημονική Επιτροπή του Διαγνωστικού Κέντρου «Πρόληψις»
ΣΕΒΑΣΤΕΙΑΣ 1 & ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 88Α, ΑΘΗΝΑ 115 28
ΤΗΛ.: 210 7483110, FAX: 210 7483189, E-MAIL: prolipsismed@gmail.com
Website: www.prolipsismed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου